بسمهتعالی
سرور ارجمند
حضرت حاج حسین شریعتمداری
مدیرمسئول روزنامه وزین کیهان دامت افاضاته
با سلام و تحیات، تصویب تحریمهای جدید در کنگره آمریکا علیه ایران بعلاوه نزدیکی میان اروپا و آمریکا علیه کشورمان که به دنبال پرتاب ماهواره سیمرغ صورت گرفته باعث احساس «حقبهجانب» در میان تندروها و به راه افتادن دور جدیدی از حملات علیه برجام و دولت آقای روحانی شده است. سخنی بهگزاف نرفته اگر گفته شود که «کیهان» در نوک این حملات است. همچنان که در طی ۲۱ماهی که مذاکرات جریان داشت و بعدازآن هم ظرف دو سال گذشته بهندرت هفتهای را میتوان سراغ گرفت که تندروها هجمهای علیه برجام انجام نداده باشند.
حالا که دیگر برهکشانشان خواهد شد و تحریمهای جدید را حجتی بر درست بودن مواضعشان در قبال دشمنی با آمریکا از یکسو و علیه برجام از سویی دیگر خواهند گرفت. آنچه را که همواره و بالأخص ظرف دو سال گذشته علیه آمریکاییها گفتهاند حالا با صدای بلندتری تکرار خواهند کرد. «آمریکاییها به تعهداتشان در برجام پایبند نبودند»؛ «به آمریکاییها هیچوقت نمیتوان و نمیبایستی اطمینان کرد»؛ «آمریکاییها دروغ میگویند»؛ «آمریکا دشمن قسمخورده ایران اسلامی است و هرگونه فکر توافق، مصالحه و تنشزدایی با «شیطان بزرگ» سادهلوحانه است و سایر ادبیات «آمریکاستیزانه» که سالهاست با آنها آشنا هستیم. دولت روحانی را هم البته بینصیب نخواهند گذارد. «تحریمهای جدید نشان دادند که امید بستن دولت روحانی به امکانات خارج(بجای اتکا به منابع داخلی) چقدر اشتباه بوده »؛ «بیفایده بودن دیپلماسی لبخند و مماشات بجای اخم و مشت گرهکرده در برابر دشمن ».
اما علیرغم همه اینها، تحریمهای جدید و اعتراضات غربیها به برنامههای موشکیمان، نه درستی باورهای جنابعالی و همفکرانتان به آمریکا و بیهوده بودن برجام را نشان میدهد و نه متقابلاً خطا بودن رویکرد مصالحهجویانه دولت آقای روحانی را. جناب شریعتمداری عزیز، درکل ماجرای برجام از ابتدا تا به امروز همه دغدغه و فکر و ذکر جنابعالی آن بوده که مبادا در جریان حلوفصل مناقشه هستهای، خللی بر «سیاست آمریکاستیزی» وارد شود. زمانی که نخستین بار بنده به «روح برجام» اشاره داشتم جنابعالی و سایر تندروها آن را به استهزاء گرفتید؛ اما همچنان معتقدم که برجام دارای یک «روح» بود که در سند یکصد و چند صفحهای دیده نمیشد. «روح برجام» از جهاتی مهمتر از آن یکصد صفحه بود.
برجام نخستین توافق میان ما و آمریکا بعد از انقلاب بود. آن توافق حکایت از آن میکرد که دشمنی میان ایران و آمریکا نه ابدی است، نه ازلی و نه محتوم. ما میتوانیم با آمریکاییها به یک فهم مشترک هم برسیم. طبیعی میبود که چنین باوری گفتمان «آمریکاستیزی» را که عمود خیمه جهانبینی تندروهاست را با مشکل روبرو میساخت. اگر میشد پیرامون مناقشه پیچیده و دشوار هستهای که عملاً ایران و آمریکا را تا آستانه درگیری نظامی بهپیش برده بود با آمریکا به توافق رسید، چرا پیرامون اختلافات دیگرمان آن را امتحان نکنیم؟ و این باور که میتوان با آمریکا به توافق رسید بنیان «آمریکاستیزی» را به چالش میکشید.
صرفنظر از آنکه در عالم واقعیت برجام چقدر پیشرفت میداشت و تحریمها چه وضعیتی پیدا کرده بودند، تندروها چارهای نداشتند الا اینکه در داخل کشور تبلیغ کنند که برجام یک دروغ بزرگ بیشتر نبوده؛ و در عرصه بینالمللی هم نشان دهند که در رویکرد دشمنی ایران با غرب و آمریکا هیچ تغییری صورت نگرفته. چنین شد که «روح برجام» از همان آغاز هدف آتش سنگین آنها قرار گرفت. تندروها مصر بودند این پیام را به غربیها منتقل نمایند که فریب دیپلماسی مؤدبانه ظریف و لبخند پرزیدنت روحانی را نخورید؛ آنها خیلی هم کارهای نیستند.
هنوز مرکب برجام خشک نشده بود که دو موشک دوربرد را آزمایش کردند و بر روی آنها هم به عبری نوشتند «اسراییل بایستی نابود شود»؛ برنامه موشکسازی را باآبوتاب و تبلیغات هرچه بیشتر جایگزین مناقشه هستهای نمودند؛ سیزده آبان۹۴ را خیلی باشکوهتر از سالهای قبل برپا داشتند؛ ایرانیان دارای تابعیت آمریکا را به اتهام جاسوسی روانه زندان کردید و در یککلام سعی کردند به دنیا نشان دهند که در عزم و اراده ایران در دشمنی با آمریکا هیچ تعلل و تذبذبی به وجود نیامده. در عرصه داخلی هم بنا را بر آن گذاشتند که «برجام دروغ است»؛ «همه امتیازها را ما دادهایم »؛ «خود ظریف میگوید اشتباه کرده به آمریکاییها اطمینان کرده و آنها سرش را کلاه گذاردهاند »؛ «روحانی در مورد برجام به ملت دروغ گفت»؛ «برجام هیچ دستاوردی نداشته» و غیره. تنها چیزی که جناب شریعتمداری عزیز برای تندروها اهمیتی نداشت تأثیرات برجام بر منافع ملی کشور بود.
اصرار شما مبنی بر اینکه توافق هستهای هیچ تغییری در رویکرد انقلابی ایران به وجود نیاورده و روحانی و میانهروها کارهای نیستند، دقیقاً همان چیزی بود که نتانیاهو و سایر مخالفین تندرو برجام در خارج از کشور میگفتند. نتانیاهو، پادشاه عربستان، جمهوریخواهان تندرو، ترامپ و مسئولین ارشد دولت جدید آمریکا و همه آنان که خواهان نابودی ایران اسلامی هستند، از صدای رادیکال و انقلابی شما به وجد درمیآیند چون مطمئن میشوند که فشارها علیه ایران همچنان پابرجا خواهند ماند.
اتفاقاً تصویب تحریمهای جدید در کنگره آمریکا با ۴۱۹ رأی موافق و ۳ رأی مخالف و نزدیکی میان آمریکا و اروپا علیه ایران را میبایستی به شما تبریک گفت. شما موفق شدید تا خصمانهترین سیاستها علیه ایران مجدداً در دستور قرار بگیرند. شما موفق شدید تا همه دشمنان ایران که توافق تاریخی هستهای آنان را نگران ساخته بود که مبادا وضعیت کشور عادی شده، از فشارهای بینالمللی علیه ایران کاسته شود و ما بتوانیم در مسیر رشد و توسعه و پیشرفت قرار بگیریم را از «دلواپسی» به درآورید. شما موفق شدید درستی گفتار نتانیاهو و سایر دشمنان ایران اسلامی که بعد از برجام هراسان به دنیا میگفتند فریب لبخند روحانی و دیپلماسی ظریف را نخورید، هیچچیز در این کشور تغییری نکرده و همچنان میبایستی به ایران بیاعتماد بود را به اثبات برسانید.
حق البته با جنابعالی و همفکران تندرویتان است و انصافاً تندروی و رادیکالیسم شما توانسته به انقلاب اسلامی حیاتی دوباره ببخشد. چون انقلاب اسلامی اساساً برای تحقق آرمانهایی همچون آزادی، تأمین حقوق شهروندی، انتخابات آزاد، حاکمیت قانون، نبود زندانی سیاسی و این دست مطالبات نبود. بلکه هدف از آن صدور انقلاب، دشمنی با آمریکا، از بین بردن اسراییل، پیشرفتهای نظامی، مقابله با نظام سلطه و این دست مطالبات میبود.
ایام به کام باد
صادق زیباکلام
هشتم مردادماه یک هزار و سیصد و نودوشش